Home   |  Contact   |  Locaţii
B. Braun Avitum Romania
 
Home > Noutăţi > Evenimente

Evenimente

Medicii de familie din Cluj au discutat despre actualitățile în boala cronică de rinichi într-o întâlnire interdisciplinară de excepție

Peste 100 medici clujeni de specializări diferite, nefrologi, cardiologi, diabetologi și medici de familie au participat vineri, 15 iulie 2016, la Cluj Napoca, la cea mai nouă ediție a conferințelor dedicate actualităților în boala cronică de rinichi. Evenimentul face parte din Programul de Management Medical Modern dedicat bolii cronice de rinichi, implementat de Oameni și Companii cu sprijinul partenerului principal B. Braun Avitum.

Speakeri reputați care sunt în același timp și medici recunoscuți în domeniile în care activează, alături de un moderator inspirat și incisiv - Lucian Mândruță, au fost ingredientele reușitei acestei întâlniri profesionale.

Conferința a fost deschisă de Prof. Dr. Adalbert Schiller, coordonator științific al evenimentului, care a prezentat participanților rolul medicului nefrolog și abordarea practică a acestei boli. Profesorul Schiller susține că abordarea interdisciplinară a bolii cronice de rinichi și prevenția sunt singurele atitudini potrivite pentru secolul nostru și singurele soluții pentru descoperirea precoce și tratamentul bolii cronice de rinichi.

Reputatul cardiolog Prof. Dr. Dan Dominic Ionescu a explicat participanților cum poate fi ținută sub control și care sunt beneficiile menținerii hipertensiunii arteriale în limite normale la pacientul cu boală cronică de rinichi. Tot de la Profesorul Dan Dominic Ionescu am aflat am aflat și o mulțime de alte trucuri aplicate care permit medicilor de familie să găsească echilibrul între beneficiile medicamentelor pentru controlul tensiunii arteriale și efectul lor asupra evoluției bolii cronice de rinichi.


Prof. dr. Adrian COVIC - fost Președinte al Societății Române de Nefrologie și Prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iași a abordat un subiect extrem de important pentru medicii de familie și a discutat despre Modalitățile de alegere a dializei la pacienții vârstnici aflați în stadiul final al bolii renale. Profesorul Adrian Covic a prezentat soluții și posibile abordări pe care medicii de familie le pot utiliza în activitatea lor de zi cu zi. Tot de la el am aflat despre progresul important pe care domeniul nefrologiei l-a avut în România și despre povestea de succes a centrelor de dializă românești, transformate în adevărate studii de caz pentru alte state din Europa și din lume.


Prof. Dr. Dan Ștefan Vlăduțiu a prezentat apoi participanților detalii despre insuficiența renală acută și a făcut un istoric relevant al insuficienţei renale cronice: de la maladia Bright la ghidurile KDIGO. Am aflat astfel despre evoluția impresionantă a nefrologiei în ultimul secol și despre problemele reale cu care se întâlnesc medicii nefrologi în munca de fiecare zi.

A urmat apoi intervenția doamnei Dr. Delia BUNEA JIVANESCU, care a vorbit despre Dializa în secolul XXI.
Sesiunea de întrebări și discuții programată în finalul întâlnirii s-a dovedit și ea extrem de interesantă, participanții prezentând cazuri concrete din practica medicului de familie dar și exemple relativ neobișnuite cu care s-au confruntat. Concluzia conferinței a fost legată de importanța implementării cu seriozitate și constanță a măsurilor de prevenție și educație în rândul pacienților, pentru a permite astfel depistarea precoce a bolii și tratarea acesteia în mod eficient.

Conferința de Management Medical Modern: Medicina de Familie și Nefrologia organizată la Cluj Napoca este cea de-a treia întâlnire din acest an dintr-o serie de cinci acțiuni dedicate medicilor de familie și gestionării bolii cronice de rinichi. Programul de educație dedicat bolii cronice de rinichi și implementat cu susținerea Partenerului B. Braun Avitum va continua în anul 2016 cu întâlniri organizate la Timișoara și Târgu Mureș.

B. Braun Avitum inaugurează astăzi cel mai nou centru din rețeaua sa: Centrul de Dializă Avitum din Cluj Napoca.

B. Braun Avitum, unul dintre cei mai importanți furnizori in domeniul serviciilor private de dializă, continuă programul susținut de investiții pe piața românească și inaugurează astăzi, 20 iulie 2015 cel mai nou sediu al său, situat în Cluj Napoca. Noul centru de dializă este rezultatul unei fuziuni realizate în anul 2014 cu Centrul de Dializă RenaClinic din Cluj-Napoca.
”B. Braun Avitum dovedește din nou că este profund implicată pe piața din România și  continuă să investească în mod serios și substanțial aici. Noul centru pe care îl inaugurăm astăzi la Cluj Napoca este dovada clară a implicării noastre. Noul centru va respecta toate standardele de calitate și siguranță impuse de B.Braun  Avitum la nivel mondial și le garantează pacienților noștri că beneficiză de aceleași servicii de ingrijire la standarde europene.”, declară Gheorghe Bulat, Director General al companiei B|Braun Avitum.

Noul centru de dializă Avitum din Cluj Napoca este dotat cu aparatură de ultimă generație, perfect adaptată nevoilor fiecărui pacient și facilități necesare optimizării  timpului petrecut în dializă, precum hrană, programe TV prin cablu, acces la internet și alte programe educationale. Dotările centrului includ noile aparate de dializă Dialog+, completate cu sistemul Adimea, care permite monitorizarea în timp real a eficacității dializei, fără alte analize suplimentare și pe întreaga durată a tratamentului. 
Analizele pacientilor dializati se fac gratuit, in conformitate cu normele europene de igiena și protecție, toate costurile aferente tratamentului și analizelor fiind suportate de Programul Național de Dializă, derulat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

La centrul de dializă Avitum din Cluj Napoca va lucra o echipă  de peste 30 profesioniști, conduși de  Dr. Ariana Condor, Medicul Șef al Centrului de Dializă.

Peste 130 de medici clujeni au participat la dezbaterea interdisciplinară dedicată bolii cronice de rinichi în cadrul Conferinței de Management Medical Modern: Nefrologia și Medicina de Familie .

Medici clujeni de specializări diferite, nefrologi, cardiologi, diabetologi și medici de familie au participat vineri, 27 martie 2015, la Cluj Napoca, la cea mai nouă ediție a conferințelor dedicate actualităților în boala cronică de rinichi. Evenimentul face parte din programul de Management Medical Modern dedicat bolii cronice de rinichi, implementat de Oameni și Companii cu sprijinul partenerului principal B.Braun Avitum.

Prezența unor reputați speakeri, medici recunoscuți în domeniile pe care le reprezintă, a permis abordarea bolii cronice de rinichi din perspective diverse și foarte diferite, generând dezbateri aprinse. Conferința a fost deschisă de Conf. Dr. Adalbert Schiller, coordonator științific al evenimentului, care anunța că abordarea interdisciplinară a bolii cronice de rinichi și prevenția sunt singurele atitudini potrivite pentru secolul nostru și singurele soluții pentru descoperirea precoce și tratamentul bolii cronice de rinichi. În cadrul intervenției sale, acesta a prezentat rolul pe care medicul nefrolog îl ocupă în gestionarea bolii cronice de rinichi dar și etiologia și prevalența acesteia în România și în lume.

Prof. Dr. Dan Ștefan Vlăduțiu a prezentat apoi participanților la conferință o scurtă istorie a evoluției nefrologiei , și a explicat care sunt factorii de prevenție ai bolii cronice de rinichi. Am aflat astfel despre evoluția impresionantă a disciplinei de nefrologie în ultimul secol și despre problemele reale cu care se întâlnesc medicii nefrologi în munca de fiecare zi.

Reputatul cardiolog Prof. Dr. Dan Dominic Ionescu a explicat participanților cum poate fi ținută sub control și care sunt beneficiile menținerii hipertensiunii arteriale în limite normale la pacientul cu boală cronică de rinichi. Tot de la Profesorul Dan Dominic Ionescu am aflat și o mulțime de alte trucuri aplicate care permit medicilor de familie să găsească echilibrul între beneficiile medicamentelor pentru controlul tensiunii arteriale și efectul lor asupra evoluției bolii cronice de rinichi.

A urmat apoi intervenția doamnei Conf. Dr. Gabriela Roman, reputat diabetolog, care a vorbit despre legătura extrem strânsă între diabet și instalarea bolii cronice de rinichi, despre beneficiile controlului glicemiei în limite normale inclusiv asupra evoluției BCR dar și despre necesitatea colaborării strânse între medici de specializări diferite pentru gestionarea corectă și completă a pacienților cu multiple afecțiuni.

Despre Oameni și Companii

Sesiunea de întrebări și discuții programată în finalul întâlnirii s-a dovedit și ea extrem de interesantă, participanții prezentând cazuri concrete din practica medicului de familie dar și exemple relativ neobișnuite cu care s-au confruntat. Concluzia conferinței a fost legată de importanța implementării cu seriozitate și constanță a măsurilor de prevenție și educație în rândul pacienților, pentru a permite astfel depistarea precoce a bolii și tratarea acesteia în mod eficient.

Conferința de Management Medical Modern: Medicina de Familie și Nefrologia organizată la Cluj Napoca este cea de-a doua întâlnire din acest an dintr-o serie de patru acțiuni dedicate medicilor de familie și gestionării bolii cronice de rinichi. Programul de educație dedicat bolii cronice de rinichi și implementat cu susținerea Partenerului B.Braun Avitum va continua la Timișoara (5 iunie) și Suceava (septembrie 2015).

Despre B. Braun Avitum

B. Braun Avitum este subsidiara din România a concernului german cu acelaşi nume, lider mondial în tratamentul extracorporeal al sângelui, cu experienţă de peste 175 de ani în domeniu. La finalul anului 2014 Grupul B.Braun înregistra peste 50.000 angajaţi în 57 de state şi investea peste 180 milioane euro în cercetare.

În România compania B. Braun Avitum a intrat din anul 2004, cu investiţii directe de peste 15 milioane de euro şi a reuşit să devină unul din furnizorii majori ai pieţei româneşti de produse şi servicii pentru dializă. În acest moment, B. Braun Avitum operează 10 centre de dializă proprii, situate în Timişoara, Târgu Mureş, Sighişoara, Botoşani, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Reșița, Suceava, Arad și Cluj.

 

Peste 150 de medici mureșeni de diferite specialități au discutat despre boala cronică de rinichi într-o abordare interdisciplinară de excepție.

Vineri, 13 martie 2015, la numai o zi după sărbătoarea dedicată Zilei Mondiale a Rinichiului, medicii de familie din Tîrgu Mureș au avut ocazia de a afla cele mai noi informații legate de boala cronică de rinichi, într-o conferință interdisciplinară care a reunit nefrologi, cardiologi, diabetologi și medici specialiști în medicina internă.
Conferința de Management Medical Modern: Medicina de Familie și Nefrologia a fost organizată de Oameni și Companii, cu spriijnul Colegiului Medicilor Mureș și susținerea Partenerului Principal B.Braun Avitum. Tema ”Actualități în Boala Cronică de Rinichi” s-a bucurat de un real interes, peste 150 medici asistând la prezentările de specialitate.

Coordonatorul științific al conferinței, Conf. Dr. Adalbert SCHILLER a fost cel care a deschis lucrările evenimentului remarcând tocmai necesitatea unei abordări interdisciplinare a bolii cronice de rinichi(BCR), singura metodă care poate face cu adevărat diferența în lupta cu BCR.
Conf. Dr. Adalbert Schiller a vorbit despre ”Prevalența și etiologia bolii cronice de rinichi”, despre ”Factorii de prevenție ai bolii cronice de rinichi” dar și rolul medicului nefrolog în abordarea interdisciplinară a bolii cronice de rinichi.
Dr. Carmen Chincisan, cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș a prezentat relația dintre transplantul cardiac și boala cronică de rinichi, efectele acesteia ante și post transplant.

Dr. Cristian Podoleanu, medic cardiolog și cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Tg. Mureș a prezentat relația dintre hipertensiune arterială, diabet și boala cronică de rinichi, într-o nouă abordare interdisciplinară. El a prezentat țintele pe care orice medic de familie ar trebui să le urmărească în monitorizarea pacienților din acest grup de risc și echilibrul greu de obținut între controlul diabetului, tensiune și efectele medicației asupra altor organe interne.

Complicațiile induse de anemie și lupta pe care medicii nefrologi o duc în permanență cu menținerea sub control a acesteia la pacienții care suferă de boală cronică de rinichi au fost prezentate de Dr. Ioan Hosu, medicul care conduce departamentul de Nefrologie al Spitalului Clinic de Urgență Tg. Mureș.
Cei prezenți la întâlnire au aflat apoi de la Dr. Violeta Roman- Medic șef la Centrul de Dializă Avitum din Tg. Mureș cum se face ”Dializa în secolul XXI”.

Concluziile întâlnirii au fost legate de necesitatea abordării interdisciplinare a bolii cronice de rinichi, fundamentală în orice acțiune majoră de identificare precocea bolii sau de educație a populației. În condițiile în care un român din zece suferă de boală cronică de rinichi, iar potrivit estimărilor acest procent este mult subdiagnosticat, rolul medicilor de familie în identificarea timpurie a bolii este extrem de important, iar implicare lor în lupta cu ”ucigașul silențios” este singura opțiune pentru orice activitate eficientă de educație și prevenție.

Conferința de Management Medical Modern: Medicina de Familie și Nefrologia este prima întâlnire din acest an dintr-o serie de patru acțiuni dedicate medicilor de familie.Programul de educație dedicat bolii cronice de rinichi și implementat cu susținerea Partenerului B.Braun Avitum va continua la Cluj-Napoca (27 martie), Timișoara (5 iunie) și Suceava (septembrie 2015).